mag. Alenka Bratušek

Predsednica stranke
  • Poslanka Državnega zbora in predsednica stranke Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov

  • Prva ženska predsednica Vlade Republike Slovenije 2013-2014 (11. vlada RS)

  • Poslanka Državnega zbora (2012 -2013) in predsednica Komisije za nadzor javnih financ,

  • Direktorica direktorata za proračun na Ministrstvu za finance

  • Vodja podskupine za proračun v širši delovni skupini za predsedovanje Slovenije Svetu EU

Politična kariera 

 

2014-

Poslanka v Državnem zboru in predsednica Zavezništva socialno-liberalnih demokratov. Leta 2014 je ustanovila stranko Zavezništvo Alenke Bratušek. Na prvih volitvah je bila stranka izvoljena v Državni zbor s štirimi poslanskimi sedeži. Kljub izredno uspešnemu vodenju vlade se je takratni mandatar Miro Cerar odločil, da ne izpolnjujemo njegovih kriterijev za članstvo v levosredinski koaliciji. Postali smo opozicijska stranka, ki s svojim delom konstruktivno podpira delo vlade in opozarja na napake in slabe odločitve vlade.

 

2013-2014

Prva ženska predsednica vlade Republike Slovenije. Za predsednico 11. vlade Republike Slovenije je bila izvoljena s 55  glasovi poslank in poslancev. Vladno koalicijo so sestavljale stranke Pozitivna Slovenija (PS), Socialni Demokrati (SD), Državljanska lista (DL) in Demokratična stranka upokojencev Slovenije (Desus). Ob prevzemu vlade se je zaradi izjemno težke javno-finančne situacije pripravljal prihod evropske trojke. Gospodarski kazalci so bili izredno slabi, padec gospodarske rasti -4,6 %, obresti na državne obveznice skoraj 7 % in brezposelnost se je poviševala proti 130.000 osebam. V enem letu smo uspeli umiriti strasti v državi, stabilizirati situacijo in rešiti Slovenijo pred bankrotom.  Gospodarska rast se je dvignila na + 3,6%, obresti na državne obveznice so padle pod 2 % in brezposelnost se je znižala za 20.000 oseb.  Mag. Bratušek je dokazala, da znamo in zmoremo. Mediji so nas primerjali z državami kot so Ciper, Grčija in Španija, danes pišejo o Sloveniji kot o državi, ki je v dveh letih naredila impresiven preobrat iz skoraj bankrotirane države – v državo z najvišjo gospodarsko rastjo. Vlado je ves čas vodila v prepričanju, da so na prvem mestu državljani in državljanke, njeno delo pa sta zaznamovala čut za sodelovanje in solidarnost.

 

2011-2013

Na predčasnih volitvah leta 2011 je bila izvoljena za poslanko v Državni zbor Republike Slovenije. Vodila je Komisijo za nadzor javnih financ in bila članica Odbora za finance ter Odbora za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo.

 

Poklicna kariera

 

1999-2011

Ministrstvo za finance. Od leta 2006 dalje je na ministrstvu za finance vodila Direktorat za proračun. Njeno delovno področje je obsegalo državni proračun, financiranje lokalnih skupnosti in tudi črpanje evropskih sredstev. Leta 2007 in 2008 je sodelovala pri pripravah na predsedovanje Evropske unije. V širši delovni skupini za predsedovanje je vodila podskupino za proračun.

 

1995-1999

Ministrstvo za gospodarstvo, kjer je sodelovala pri postavljanju mreže za pospeševanje malega gospodarstva.

 

1994-1995

Svojo poklicno pot je začela v manjšem tekstilnem podjetju v savinjski dolini.

 

 

Življenjepis

 

Datum in kraj rojstva

  1. marca 1970, Celje

 

Izobrazba

  • Magisterij na Fakulteti za družbene vede na področju menedžmenta neprofitnih organizacij,
  • Diploma na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani,
  • Srednja naravoslovno-matematični šoli v Celju
  • Osnovna šola v Žalcu

 

Rodila se je v Celju 31. marca 1970. Oba starša sta Celjana: mami Zdenka diplomirana ekonomistka in dolga leta učiteljica na celjski Srednji trgovsko-komercialni šoli, ati Milan pa diplomiran pravnik, dolga leta sodnik v Žalcu, nekaj časa pa tudi na višjem sodišču Celju. Ko je bila stara šest let, je dobila sestro Vesno, ki je šla po očetovih stopinjah in diplomirala pravo.

 

Osnovno šolo je obiskovala v Žalcu, nadaljevala pa na Srednji naravoslovno-matematični šoli v Celju, ki jo je zaključila leta 1988. Razmišljala je o študiju ekonomije, prava, celo fizioterapije – odločila pa se je za Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Diplomi je pozneje, leta 2006, na Fakulteti za družbene vede dodala še magisterij na temo menedžmenta neprofitnih organizacij.

 

V njenem življenju ima od nekdaj posebno mesto glasba. V nižji glasbeni šoli se je učila igrati klavir, celotno osnovno in srednjo šolo pa je pela v pevskem zboru. Vesela je, da je ljubezen do glasbe prenesla tudi na hčerko Nušo, ki je igrala violino, zdaj pa poje. S partnerjem sta se spoznala konec leta 1988. Po končanem študiju sta se preselila v Kranj, kjer z otrokoma Nušo in Oskarjem živijo tudi danes. Že več kot dvajset let živi na gorenjskem, po srcu pa je še vedno Savinjčanka, ki trdno stoji za svojimi odločitvami.

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala